Veldeke Declamatiewedstrijd 2019

Veldeke Limburg organiseert elk jaar een declamatiewedstrijd voor kinderen van de basisscholen. In verschillende leeftijdscategorieën komen de leerlingen van diverse scholen op het podium om hun dialect-tekst (proza of poëzie) voor te dragen.

De Grote Finale zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 25 mei in DOK6 in Panningen. De aanvang is om 13.00 uur. Er doen weer 28 kinderen mee van groep 3 t/m 8. Vanuit de hele provincie komen de winnaars van de voorrondes naar de theaterzaal om hun gedichten en verhalen te laten horen aan het publiek en natuurlijk ook aan de vijfkoppige jury.

Dit jaar bestaat de jury uit:

Herm Pollux, Herm was in 2018 stadsprins van Jocus in Venlo en is in het verleden onderscheiden als Commandant in de Orde van de Zwalm bij Jocus en als Doctor Humoris Causa van de Narren Universiteit Limburg. Herm heeft ook al eens in de Venlose jury mogen zitten en zit al jaren in de finalejury van de butekampioenschappen.

Katja Henz, Katja is vooral bekend van haar carnavalsliedjes waarmee ze al 3 keer de finale van het LVK wist te bereiken. Maar Katja heeft meer in haar mars, ze heeft al diverse Limburgse CD’s gemaakt.

Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris. Ton ontwikkelt samen met Veldeke Limburg en de Raod veur ’t Limburgs activiteiten die gericht zijn op de streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse taal.

Anke Peters, Anke speelt regelmatig mee in toneelstukken en in de heiligdomsvaart in Susteren. Anke heeft zelf 5 keer meegedaan aan de declamatiewedstrijd van Veldeke en werd 2 keer Limburgs kampioen.

Hortense Brounts, voorzitter van de jury. Hortense speelt toneel met Veldeke en is voorzitter van de Veldeke Krink Mestreech. Ze is geïnteresseerd in alles wat met Maastricht te maken heeft. Hortense is professor aan de NUL (Narren Universiteit Limburg).

Tijdens het Juryberaad krijgen we een act van Jelke Schijlen uit Maastricht. Op de foto: de winnaars van 2018.