Veldeke Jaarboek 2019 gepresenteerd

De presentatie van het Jaarboek 2019 van Veldeke Limburg vond dit jaar vanwege corona plaats zonder speciale bijeenkomst met auteurs en gasten. Maar dat doet niet af aan de kwaliteit van de inhoud van het Jaarboek, waar de redactie weer zijn uiterste best heeft gedaan om een zo gevarieerd mogelijk aanbod van artikelen te bieden.

Zo vindt u onder meer een diepgaand artikel van Pim Thielen over de dialectpoëzie van de Roermondse dichter Jacques Graus. Verder een artikel van ex-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes over bijzondere woorden in de Limburgse taal die voortkomen uit de katholieke traditie. En dan een opmerkelijke vergelijking tussen de taal van Limburg en die van Kazachstan van de hand van Esther van Loo. En de voorkant van het jaarboek verwijst naar een verhaal over de rol van Engelenprentjes in het vroegere dagelijks leven.

Guus Urlings schreef een in memoriam van Netty Engels-Geurts die bekend is van haar Limburgse kookboeken. Els Diederen completeerde haar overzicht van haar volksbotanie, Limburgstalige namen van bloemen en planten, waaraan ze in de vorige uitgave van het Jaarboek aan begonnen was. Hoogleraren Leonie Cornips en Roeland van Hout geven hun visie op de staat van het Limburgs en Bas Vissers vaan de Veldeke Krink Venlo schrijft over Venlose etymologie. Vicevoorzitter Lei Heijenrath beschrijft Limburgse plaatsnamen aan de hand van een achttiende eeuws document uit Kerkrade.

En dat is nog lang niet alles wat er te lezen valt. U kunt de complete inhoud vaan het Veldeke jaarboek 2019 hier bekijken.