Veldeke Kring Maastricht viert 40-jarig jubileum

Met ’n klinkende show in het Theater aan het Vrijhof heeft de Veldeke Kring Maastricht zijn 40-jarig jubileum gevierd. In een anderhalf uur durend programma kwam van alles voorbij dat Veldeke Maastricht de afgelopen jaren zo populair heeft gemaakt: Stukjes cabaret, bekende liedjes met Maastrichtse teksten, verhalen en zelfs een quiz. Uitvoerenden waren de bekende namen uit het Vastelaovendscabbarèt Will Wintjens, Phil Dumoulin, Els Ottenheijm, Elly Theunissen en natuurlijk de voorzitter van de kring Hortense Brounts. Daarnaast traden ook het koor en solisten van de Maastrichter Operette Vereniging met diverse nummers op.

De grote zaal was vol bezet met leden van de Kring Maastricht en genodigden. Onder die genodigden waren de burgemeester van de stad, Annemarie Penn-te Strake en nog een burgemeester van Beek, Christine van Basten-Boddin, die daarnaast ook voorzitter is van Veldeke Limburg. De gouverneur had laten weten dat hij niet kon komen maar gelukkig was Theo Bovens wel daar. Als lid van de kring namelijk. En hij is ook nog beschermheer van Veldeke Limburg.

Pol Brounts

De avond stond ook in het teken van de honderdste geboortedag van Pol Brounts, een van de oprichters van de kring en bekend van zijn Maastrichtse verhalen en gedichten. Zijn dochter Hortense las een verhaal van hem voor en de teksten van een deel van de gezongen liedjes waren van zijn hand. En aan het eind van de avond werd een nieuw boekje gepresenteerd met nagelaten versjes van Pol, waarbij Chrit Rousseau mooie passende tekeningen had gemaakt. De titel Kiksjozerije had Pol zelf op de bundel papiertjes gezet die in een ringband op zijn bureau werden aangetroffen. De burgemeester van Maastricht nam het eerste exemplaar in ontvangst en liet merken dat ze al een aardig woordje Maastrichts heeft geleerd.

Het was al met al een avond die recht deed aan de verdiensten die de Veldeke Kring Maastricht voor de Maastrichtse taal de afgelopen 40 jaar heeft gehad. Daar was iedereen het na afloop van de voorstelling bij het schenken van de borrel wel over eens.