Veldeke Kring Maastricht viert 40-jarig jubileum

Maastricht was bepaald niet de eerste Limburgse plaats waar een lokale kring van Veldeke werd opgericht. In Venlo en Roermond bestonden al Veldeke kringen van kort na de oorlog en ook Heerlen en Ech waren Maastricht ver vooruit. Maar in 1979 was het dan eindelijk zo ver en de belangstelling uit de stad was van begin af aan groot. En die is in de loop der jaren enkel gegroeid zodat de Veldeke Kring Maastricht op dit moment met ruim 1200 leden verreweg de grootste lokale kring van Veldeke is.

De activiteiten die de Veldeke Kring Maastricht organiseerde hebben daar zeker aan bijgedragen. Op de eerste plaats natuurlijk het succes van het Veldeke Vastelaovends Cabberèt, dat 18 jaar lang volle zalen heeft getrokken in de Bonbonnière. Maar ook de avonden van Veldeke in Fort Sint Pieter staan menigeen nog als bijzonder vermakelijk voor ogen. En de rondleidingen door de stad konden ook altijd op veel belangstelling rekenen. Om over het Groot Maastrichts Dictee nog maar te zwijgen. Het ligt dan ook voor de hand dat de Kring Maastricht bij het vieren van het 40-jarig jubileum meteen gedacht heeft aan het organiseren van een avond in het theater om het jubileum met zijn leden te vieren.

Jubileum avond

Die voorstelling gaat plaatsvinden op zaterdag 13 april in het Theater aan het Vrijthof. Een speciale commissie is momenteel bezig om het programma voor te breiden. En het wordt leuk. Het wordt een avond met allerhande zaken. Er wordt gezongen, voorgedragen, gequiz en gepresenteerd. En er is ook nog een nazit. Tegen die tijd krijgen Veldeke leden een uitnodiging om kaartjes voor die avond te bestellen. Zorg dat u er op tijd bi bent. De theaterzaal is groot genoeg maar we weten van voorgaande keren dat hij ook snel vol loopt.

Boekje met versjes van Pol Brounts

En dan is er nog een bijzondere manier om het jubileum te vieren. In 2019 is het namelijk ook 100 jaar geleden dat oud-voorzitter Pol Brounts in Maastricht geboren werd. In zijn nalatenschap hebben we nog een heleboel teksten gevonden die nooit zijn uitgegeven. Nu is 2019 een mooie aanleiding om daar wat aan te doen. Tijdens de jubileumavond wordt daarom ook een boekje gepresenteerd met 40 korte versjes van Pol Brounts. Die schudde hij zo uit zijn mooi maar er zitten ook pareltjes tussen. Chrit Rousseau is zo vriendelijk geweest om bij die versjes illustraties te tekenen. Het wordt al met al een bijzonder boekje. Tegen die tijd te verkrijgen via de Veldeke Kring Maastricht.