Veldeke Kring Um Mamelis in actie

“Um Mamelis” is de kleinste maar zeker niet de minst actieve kring van Veldeke. De kring vertegenwoordigt de Limburgse dialecten uit de streek rond Vaals en Lemiers tot aan Vijlen en Gulpen toe. Sommige van die dialecten zijn zelfs voor Limburgers van elders uit de provincie wat moeilijk te verstaan. Maar wie zich een beetje moeite getroost zal ontdekken dat ook daar prachtige Limburgse  woorden en “zarenswies” te ontdekken zijn.

Voor komend najaar heeft Um Mamelis verschillende activiteiten op de agenda staan:

  • De gemeente Vaals heeft samen met Veldekekring “Um Mamelis” alle afvalbakken (320) voorzien van een sticker met teksten (aangeleverd door “Um Mamelis”) in Vaalser, Lemierser en Vijlens dialect (zie foto’s).
  • Op zondag 9 oktober vindt weer de traditionele literaire-culturele-culinaire  wandeling plaats met voordrachten, muziek en een proeverij. Startplaats is deze keer bij “De Kornuiten” aan de Rijksweg in Lemiers, waar ook het eindpunt is en waar men bij voorinschrijving na afloop van de wandeling een speciaal gerecht kan nuttigen: het wildstoofpotje “A genne Banket’ of als alternatief een kipstoofpotje “Pöllepötsje”. Aanmelden kan bij het secretariaat van “Um Mamelis”. Deelnamekosten Euro 7,50.
  • Woensdag 12 oktober houdt “Um Mamelis” weer een Euregionale Dialectavond in de “Kopermolen” in Vaals met voordachten en muziek uit Vaals, Vijlen, Gulpen, Aken (D) en Kelmis (B). Aanvang 20.00 uur. Kaarten à Euro 10,- te reserveren bij het secretariaat.
  • Zondag 27 november is er weer de Adventsmiddag in de kloosterbibliotheek in Wittem met passende voordrachten en muziek bij koffie en Stollen, Printen en Lebkuchen. Aanvang 14.30 uur. Over de invulling van het programma volgt nog nader bericht.