Veldeke-Kringencontactdag in Weert

Op zaterdag 1 september 2018 vond in Weert de jaarlijkse contactdag plaats van alle lokale Veldeke kringen. De Kring Weert had gezorgd voor een middagvullend programma dat vol verrassingen zat omdat niemand vooraf wist wat er te wachten stond. De vertegenwoordigers van de kringen werden met koffie en vlaai ontvangen in het natuur en milieucentrum van De IJzeren Man, waar we eerst een paar filmpjes te zien en te horen kregen om alvast te wennen aan het Weertse dialect. Daarna vertèlde onze gids Bèr Peeters iets over het Grenspark Kempen-Broek, een 25.000 hectaren groot natuurgebied dat zich uitstrekt over Belgische en Nederlandse grond, met een rijke historie van moeras tot bos en akkerbouw. Daarna stapte iedereen in de bus om met eigen ogen een stukje van dat landschap te bekijken, met deskundig commentaar van onze gids en staaltjes stuurmanskunst van de chauffeur die zijnj grote touringcar over allerlei smalle weggetjes moest zien te loodsen.

De Graaf van Horne

Die bus zette ons af bij het Theater de Huiskamer, gevestigd in een voormalige kleuterschool, waar iedereen wat te drinken kreeg en vergast werd op een even informatieve als amusante lezing van Peter Korten over de Graaf van Horne, die in weert begraven moet zijn al weet nog altijd niemand precies waar. Dat hij dood is, dat is wel bekend want hij was het die samen met de Graaf van Egmond op de markt in Brussel onthoofd is, nadat ze samen waren uitgenodigd om gezellig te komen eten. In datzelfde theater benoemde onze voorzitter Christine van Basten het Weerter bestuurslid Jan Moonen tot erelid van Veldeke (waarover nog een apart bericht volgt) en ging iedereen te voet onderweg naar het Fatimahuis. Dat was eerste de Fatimakerk maar toen het bezoek aan de kerk terugliep is die aan de eredienst onttrokken en dreigde verloren te gaan.

Het Fatimahuis

Dankzij de bemoeienis van maecaenas Thijs Hendrix uit Ospel is de kerk met al zijn kunstschatten gerestaureerd en tot een centrum voor sociale en culturele activiteiten gemaakt. Thijs was zelf aanwezig om uit te leggen wat zijn motieven daarbij waren: als boerenzoon van de zoveelste generatie die in het Weerterland bedrijf heeft gehouden en groot is geworden, voelde hij zich schatplichtig aan de regio. En het resultaat mag er zijn: we konden genieten van prachtig glas-in-lood van Charles Eyck en Hugo Brouwer, die ook tekende voor een enorm mozaïek van tientallen meters breed en hoog dat achter het altaar te zien is. Thijs Hendrix memoreerde nog de verdiensten van drukkerij Smeets uit Weert, waar indertijd beroemde kunstenaars uit het hele land op bezoek kwamen om de drukproeven van de kunstboeken te bekijken, waar Smeets specialist in was. Zo werden ook de contacten gelegd met Hugo Brouwer voor de Fatimakerk en zo kunnen bedrijven belangrijk zijn voor het culturele erfgoed van een regio.

Doorgeven van de Veldeke-vlag

Daarna werd het tijd om nog wat te eten en te drinken en vooral bij te praten over waar alle kringen de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest, welke plannen en liggen en tegen welke problemen daarbij wordt aangelopen. Een perfecte gelegenheid om van elkaar te leren en inspiratie op te doen. En om samen plezier te maken wat wel bleek uit de geanimeerde stemming aan de verschillende tafels. Om af te sluiten overhandigde de voorzitter van de Kring Weert Jan Feijen de Veldekevlag aan de voorzitter van de Kring Valkenburg, Els Diederen, die volgend jaar voor de organisatie van de contactdag tekent. Er werd al gespeculeerd dat we dan kunnen abseilen vanaf de ruïne of mountainbiken op de Cauberg. Maar er waren ook stemmen voor het sprookjesbos. We zullen wel zien. De voorzitter bedankte Veldeke Weert nog voor de perfecte organisatie van deze dag en daarna kon iedereen weer met een goody bag terug naar huis.