Veldeke Krink Um Mamelis presenteert

“DIALECTISSIMO”

Veldekekrink “Um Mamelis” en het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals samen in één project.
Uitvoeringsdata: 19, 20 en 21 april 2024
“Kopermolen” Vaals
Uitvoerenden: Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1836 Vaals, Ivo Rosbeek & Paul van Loo, Marijn Kern (dwarsfluit), Hans Geerkens (accordeon), Gerald Wijnen (piano), Christine Moraal (orgel), declamanten Veldekekrink “Um Mamelis”, waarbij ook de jeugd bij de voordrachten wordt betrokken.

Het repertoire bestrijkt zowel in zang als in voordracht diverse Limburgse dialecten, waarbij zangrepertoire en voordrachten elkaar aanvullen.

“LÓFBALLONG, een verhaaltje of een kleine droom met muziek”

Veldekekrink “Um Mamelis”, de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals en de Stichting Culturele Vorming Basisscholen gemeente Vaals samen in een project.
Première: 2 juni 2024,
Jongerencentrum “Fraiche” Vaals.
Bij zijn afscheid na een 27-jarig presidentschap (voorzitter) van de Koninklijke Harmonie bood Veldekrink “Um Mamelis”-voorzitter Jo Kern aan de harmonie zijn verhaal met muziek “Lófballong” aan als afscheidsgeschenk. Hij schreef het verhaal zowel in de Nederlandse taal als in het Völser plat en gaf een compositieopdracht aan Vaalsenaar Frederic Deitz, 1e trombonist bij het WDR Symfonieorkest Keulen, voor 10 korte muziekstukjes + ouverture + slotmuziek, passend bij de diverse scènes van het verhaal.

Duur van het verhaal + muziek: ca. 35 minuten. De compositie bestaat uit 2 partituren, voor compleet harmonie-orkest en voor 10-koppig blaasensemble. Omdat het verhaal vanuit de Nederlandse taal naar het dialect is “vertaald”, is er de mogelijkheid het verhaal naar elk willekeurig dialect of elke willekeurige taal te “vertalen”, hetgeen de uitvoeringsmogelijkheid zeer vergroot.

De 3 basisscholen in Vaals worden uitgenodigd voor de première, waarbij samenwerking is gezocht met de Stichting Culturele Vorming Basisscholen Gemeente Vaals. De prima gelegenheid om dialect bij kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s weer eens onder de aandacht te brengen is reden om de uitvoering gratis te laten bijwonen.