Veldeke Limburg presenteert Jaarboek 2017
Op woensdag 23 mei jl. werd op kasteel Montfort het Jaarboek 2017 van Veldeke Limburg gepresenteerd. De diverse activiteiten die Veldeke Limburg op provinciaal én lokaal niveau organiseert om zowel de Limburgse taal als de Limburgse volkscultuur te bevorderen, hebben hierin een nadrukkelijke plaats gekregen. Ze geven een mooi beeld van het beleid dat de vereniging voor ogen staat. Daarnaast bevat het jaarboek ook resultaten van diverse onderzoeken naar de Limburgse streektaal. Ook bevat het volkskundige bijdragen, bijvoorbeeld over de typisch Limburgse bakhuisjes. De redactie werd verzorgd door Pierre Bakkes, Peter Klein en Ton van de Wijngaard. Het Jaarboek 2017 van Veldeke Limburg is voor 20 euro (excl. verzendkosten) te bestellen bij het Huis voor de Kunsten Limburg via rcorstjens@hklimburg.nl.
Taalkundig onderzoek
In het Jaarboek 2017 wordt in een aantal bijdragen verslag gedaan van taalkundig onderzoek naar het Limburgs. Zo bespreekt Stefanie Ramachers, die onlangs aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveerde op een onderzoek naar het verwerven en gebruiken van de typische Limburgse sleep- en stoottoon, de resultaten van haar studie. Karlien Franco heeft aan de Katholieke Universiteit Leuven onderzocht waarom bijna alle dialecten hetzelfde woord hebben voor sommige betekenissen, terwijl voor andere concepten in bijna elk dorp een andere uitdrukking bestaat. Als basis voor haar onderzoek maakte zij gebruik van de gedigitaliseerde gegevensbestanden van onder andere het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD). In de bijdrage van Joep Kruijsen met als titel ‘Van kaartenbak tot databank’ gaat het over de realisatie van dit woordenboek tussen 1960 en 2008. Lei Heijenrath gaat in zijn bijdrage in op het dialect van Kerkrade en omgeving en waarom dit in vergelijking met andere Limburgse dialecten opmerkelijk Duits klinkt. Hij probeert te verklaren waarom de belangrijke taalgrens die deze dialecten afbakent, de Benrather lijn, juist hier loopt.
Limburgse bakkese
Els Diederen heeft een artikel geschreven over Limburgse bakkese. Dit zijn de karakteristieke huisjes waarin vroeger het brood en de Limburgse vlaaien gebakken werden. Een functie die ze in de meeste plaatsen verloren toen bakkers zich in de dorpen vestigden die iedere dag brood bakten en aan huis gingen bezorgen. Diederen beschrijft hoe die gebouwtjes en de ovens werden geconstrueerd, hoe werd gestookt en gebakken en welke producten er allemaal in het bakkes werden vervaardigd. Haar bijdrage is rijkelijk geïllustreerd met historische en actuele foto’s.
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden uit het nieuwe jaarboek van Veldeke Limburg. Andere auteurs die een bijdrage hebben geleverd, zijn bijvoorbeeld Lou Spronck, Peter Klein, Pierre Bakkes, Yuri Michielsen-Tallman en Netty Engels. Evenals voorgaande jaren zijn de bijdragen ook nu weer zowel Nederlands- als Limburgstalig.
Mogelijk vertraging bij verzending
Leden van Veldeke Limburg die zich hebben opgegeven voor de ontvangst van de gedrukte versie van het Jaarboek, ontvangen binnenkort een exemplaar thuisbezorgd. Het kan zijn dat er enige vertraging optreedt bij de verzending vanwege het onlangs uitgesproken faillissement van onze drukker Schrijen-Lippertz. Maar de curator heeft verzekerd dat alle aangegane verplichtingen zullen worden nagekomen.
Hans Simons maakte een fotocollage van de presentatie.