Veldeke Mestreech maakt Vastelaovends ABC

Blaore, hiering en insjete. Woorden die elke vastelaovendsvierder zeker gaat gebruiken de komende weken. Veldeke Mestreech maakte voor de gelegenheid een alfabet met woorden die onlosmakelijk aan dit volksfeest zijn verbonden. Met een knipoog wordt er zo aandacht gevestigd op de rijkdom van de taal en de verbondenheid die ze heeft met dat wat er in de stad gebeurt.

Het Vastelaovends ABC is gratis te downloaden (en te printen) op de website vaan de Krink Mestreech of via hunne Facebookpagina.

Veur ‘t Mestreechs

Veldeke Mestreech heeft als ideaal dat het Maastrichts blijft leven als een eigentijdse moderne taal. Gesproken en geschreven, door jong en oud met aandacht voor spelling, stijl en grammatica. Daarom zetten de stichting en haar vrijwilligers zich met veel liefde in om mensen te enthousiasmeren om het Maastrichts te gaan en te blijven spreken en schrijven. Dat doet Veldeke Mestreech onder andere door ondersteuning te bieden bij het vertalen of controleren van teksten, evenementen te organiseren zoals ’t Groet Mestreechs Dictee en de Keersemespeurtocht en het uitbrengen van eigen producten zoals ’t Leesplenske vaan de Mestreechter Taol en diverse boeken.