Veldeke Oeuvre Pries 2020 voor Arno Adams

Dat maakte Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes zaterdagmiddag bekend in het L1-radioprogramma Plat-eweg van Henk Hover . De uit Belfeld afkomstige singer-songwriter wordt daarmee geëerd voor zijn rijke oeuvre, dat inmiddels bestaat uit onder meer zeven albums en ruim twee decennia aan dialectmuziek. Het oeuvre van Arno Adams wordt nog altijd uitgebreid: in de radio-uitzending kondigde hij prompt aan dat er een volledig album op de planken ligt, dat binnenkort uitgebracht gaat worden. De cd bevat materiaal dat zestien jaar geleden is opgenomen, maar door omstandigheden nooit is verschenen.

Vanwege de coronamaatregelen vindt de uitreiking van de Veldeke Oeuvre-Pries dit jaar niet zoals gebruikelijk plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed: aangezien het evenement is afgelast krijgt Arno Adams zijn prijs, een kunstwerk van Mariëlle Franssen op vrijdag 18 september in het televisieprogramma Nedinscoplein op Omroep Venlo.

Al ruim twee decennia maakt Arno Adams op geheel eigen wijze dialectliedjes. Met zijn herkenbare stemgeluid bezingt hij over wat hij zoal in zijn leven heeft meegemaakt of om zich heen ziet gebeuren. Het levert eerlijke, rauwe liedjes met een rafelrandje op, vaak zijn het liedjes met een bluestintje. Alles wat Arno maakt komt recht uit het hart en is dus puur. Zonder concessies te doen houdt de talentvolle en authentieke Belfeldse singer-songwriter zich al jarenlang staande in het dialectmuziekwereldje en heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd.

De Veldeke Oeuvrepries wordt sinds 2007 toegekend door Veldeke Venlo. Men eert daarmee het oeuvre van een artiest die zich in zijn of haar carrière op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de Limburgstalige muziek. Op deze manier heeft er zich een indrukwekkende erelijst gevormd sinds 2007:

2007 Jan Theelen
2008 Hannelore Winter
2009 Wooden Chain
2010 Sjef Diederen †
2011 Ben Verdellen
2012 Nol Wassen †
2013 Guus Smeets †
2014 Um & Um
2015 Jack Vinders
2016 Thei en Marij
2017 Henk Steijvers
2018 Gé Reinders
2019 Neutjesrang
2020 Arno Adams