Veldeke Oeuvreprijs 2023 voor De Drekskaters

De Venlose formatie De Drekskaters krijgt dit jaar de Veldeke Oeuvreprijs vaan het Limburgse Lied. De groep, die al decennialang actief is, wordt met de prijs geëerd voor hun omvangrijke oeuvre en hun verdiensten van het Limburgse lied. De band ontving de prijs op donderdag 14 september tijdens de ‘veurpreufnach’ van de Nacht voor het Limburgse Lied bij een speciale avond bij Café De Blauwe Trap in Venlo. Vanaf 20.30 uur werden De Drekskaters in het zonnetje gezet en ontvingen ze de Veldeke oeuvreprijs. De band trad ook zelf op. Deze avond was tevens de sponsorborrel en vriendenavond voor de Nacht van het Limburgse Lied maar was ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

De Drekskaters

De Drekskaters is de oudste, en nog immer actieve Venlose dialectband. De groep wordt in 1982 opgericht als The Trashcats, en in 1984 wordt de naam veranderd in De Drekskaters. In datzelfde jaar verschijnt de debuutsingle Rok en rool duit ’t gans. Rock ’n roll en rockabilly vormen de rode draad in de loopbaan van de Drekskaters, maar ook andere muziekstijlen spelen een rol. En er is nog een stabiele factor: alles wordt gezongen in het Venloos dialect. Tot de klassiekers behoren nummers als ‘In dees stad’, ‘Blief van zien beer’, ‘Stök in miene geeter’ en natuurlijk de Venlose Revue-cover Getske van gelök. Optredens van de energieke Drekskaters swingen nog altijd: de band staat, mede dankzij de zo herkenbare zang van Marco Schell, als een huis en weet al decennialang overal sfeer te brengen. Je zou De Drekskaters zelfs kunnen beschouwen als de moeder van alle Venlose dialectbands: elke latere act is zonder enige twijfel schatplichtig aan de groep, die niet weg te denken is uit de lokale muziekscene. De huidige formatie bestaat uit Marco Schell, Roger Corneille, Mylène Schrijen, Werner van Gool, Charles Coppens en Duncan Tilmans.

Motivering Dialekvereiniging Veldeke Venlo

Veldeke Venlo-voorzitter Bas Vissers: ‘De Drekskaters, dat is waar de huidige Venlose dialectmuziekgolf zijn oorsprong heeft. Zij hebben één van de eerste stenen gelegd voor het tegenwoordige bouwwerk van de Venlose dialectmuziek. Zij zijn de inspiratie geweest voor heel wat groepen die na hen zijn gekomen, die ook weer heel andere wegen zijn ingeslagen. De Drekskaters hebben altijd hun eigen rockabillystijl gehouden en onze Venlose taal verrijkt met flink wat mooie woorden en uitdrukkingen die min of meer aan hen zijn gaan toebehoren: ‘ein stök in miene geter’ en ‘blief van mien beer’ worden bijna automatisch gekoppeld aan deze formatie. Ook zijn zij een soort broeinest geweest van talent: uit hun midden zijn heel wat goede muzikanten geboren en deze muzikanten hebben weer elementen van hun stijl meegenomen naar de groepen waar ze nu in spelen. Kortom, De Drekskaters als wegbereiders voor de alternatieve Venlose muziek buiten de vastelaovend verdienen deze prijs als geen andere groep. Het is dan wel een oeuvreprijs, maar wij hopen natuurlijk dat zij hun instrumenten nog lang niet aan de wilgen hangen en nog tot in lengte van jaren doorgaan. Wij zien de Oeuvre-pries dan ook als een Veuraldoorgaon-pries.’

Reactie De Drekskaters

De bandleden reageerden blij verrast nadat ze door Veldeke Venlo werden benaderd. Zij voelen zich verguld met de prijs en zijn trots dat hun oeuvre op deze manier bekroond wordt. Zij nodigen dan ook iedereen die de band een warm hart toedraagt uit om op 14 september aanwezig te zijn bij de uitreiking en daar ook te komen genieten van een spetterend optreden.