Veldeke Oeuvreprijs voor Ton Engels
Kroon op het werk voor de liedjesmaker uit Panningen
Ton Engels is dit jaar de ontvanger van de Veldeke Oeuvreprijs van het Limburgse Lied. Veldeke voorzitter Henk Buskes maakte dat in het L1-radioprogramma Plat-eweg van Henk Hover bekend. De uit Panningen afkomstige liedjesmaker wordt daarmee geëerd voor zien groot oeuvre. Normaal wordt de prijs tijdens de Nacht van het Limburgse Lied uitgereikt, maar omdat het evenement door de coronasituatie niet doorging, vond de uitreiking plaats in de uitzending van Henk Hover.
Motivatie Dialectvereniging Veldeke Venlo
Voorzitter Henk Buskes: “Ton maakt al meer dan vijfentwintig jaar mooie dialectmuziek. Hij haalt het onderste van zijn kunnen diep uit zijn ziel. In al zijn puurheid is hij een bevlogen zanger en liedjesschrijver. Ton Engels heeft zijn nummers in heel Limburgs en ook ver daarbuiten uitgedragen. Hij hoort bij de allerbeste singer-songwriters die onze provincie te bieden heeft. De poëtische kracht van zijn liedjes, gecombineerd met zijn geweldige gitaarspel maakt Ton tot een artiest van de bovenste plank. Op professionele wijze zet hij zich al jaren in om iedereen kennis te laten maken met zijn liefde voor Limburg, door middel van zijn liedjes en optredens. Hij is een echte ambassadeur van onze Limburgse cultuur en onze liedjes.”
De Veldeke Oeuvreprijs van het Limburgse lied
Voor de vijftiende keer geeft Dialectvereniging Veldeke Venlo de Oeuvreprijs uit. Dat dit in andere jaren altijd tijdens de Nacht van het Limburgse Lied gebeurt, onderstreept de bijzondere samenwerking die er tussen onze vereniging en het festival bestaat. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep met jarenlange verdienste voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.
Ton Engels
Ton Engels (1952) uit Panningen heeft al een rijke, jarenlange muzikale loopbaan achter de rug als hij in 1994 overstapt naar dialectmuziek. Tot die tijd zingt en schrijft Ton in het Engels: met zijn groep Blowbeat toert hij jaren in binnen- en buitenland. Als hij ontdekt dat het schrijven van liedjes in het dialect hem goed af gaat, bouwt Ton een tweede carrière als dialectartiest op. In 1995 verschijnt zijn album Plat, gevolgd door nog vijf CD’s in de taal van zijn dorp. In 2000 is Ton de eerste winnaar van de Prijs van het Limburgse Lied, de aanmoedigingsprijs van de Nacht van het Limburgse Lied, die later wordt omgedoopt tot de Jo Erens-prijs. Ton Engels schreef een groot dialect oeuvre bij elkaar en wordt overal geroemd om zijn goede teksten en sterke gitaarspel. De ook als docent songwriter aan de Fontys Rockacademie in Tilburg werkzame liedjesmaker, is een echte verhalenverteller en heeft de gave met zijn beeldende teksten zijn ziel bloot te leggen en andermans ziel te raken. Na Arno Adams is hij de tweede artiest die de aanmoedigingsprijs van de Nacht van het Limburgse Lied én de Veldeke Oeuvreprijs weet te winnen.
Reactie Ton Engels
“Ik vind wel dat ik tevreden mag zijn met mijn oeuvre. Als ik zo de hele rij een liedjes bekijk denk ik: daar zitten een hoop goede dingen bij. Ik heb me altijd voorgehouden om muziek te maken die ik, als het op de radio voorbijkomt, zelf de moeite waard zou vinden en ook zou willen aanschaffen. Bij het meeste van wat ik gemaakt heb is dat tot op de dag van vandaag zo. Mijn oeuvre groeit nog altijd, maar als ik iets nieuws maak moet het per definitie ook iets toevoegen. Het moet niet een herhaling zijn van wat ik al heb, al wordt die kans natuurlijk wel groter.”