Veldeke Vastelaovends Cabberèt: de voorlaatste keer…

”Vaang d’ch ’ne beer!” Dat is de titel van het 18e Veldeke Vastelaovends Cabberèt dat vrijdag 19 januari a.s. om 20:00 uur in de Bonbonnière in Maastricht in première gaat. Het Cabberèt staat bekend om zijn carnavaleske humor, een beetje ironie en satire, gebaseerd op alledaagse dingen, herkenbare thema’s en onderwerpen. Het wordt het voorlaatste jaar voor het Cabberèt-ensemble dat bestaat uit Hortense Brounts, Els Ottenheym, Elly Theunissen, Phil Dumoulin, Will Wintjens en Twajn Weijenberg. In februari 2019 volgt nog één keer een laatste reeks voorstellingen.

Het thema van dit jaar ”Vaang d’ch ’ne beer!” is gebaseerd op de kleine ergernissen die iedereen wel eens heeft over bepaalde personen, de politiek, gebeurtenissen of rare denkbeelden. Je komt het dagelijks tegen, ziet het op televisie, leest het in de krant of ervaart het op je werk. Juist daar ligt de kracht van het Veldeke Vastelaovends Cabberèt; het is van de eerste tot de laatste minuut herkenbaar. Het ensemble houdt je als het ware een spiegel voor, meestal met een lach en soms met een traan. De bijna 2 ½ uur durende voorstelling bestaat uit afwisselend sketches en muziek.

De begeleiding van het Veldeke Vastelaovends Cabberèt wordt al die jaren verzorgd door het vaste combo onder leiding van Ben Perry. Deze muzikale duizendpoot schrijft arrangementen bij de liedteksten en tovert bekende chansons om tot muzikale meesterwerkjes. Het combo bestaat verder uit Frans van Vliet (accordeon) en John Westenberg (drum). Een van de hoogtepunten waar het publiek elk jaar van geniet is het meezingen met ‘aw en nui Mestreechter Vastelaovendsleedsjes’.

In 2019 valt het doek voor de laatste keer voor het ensemble. “V’r höbbe eus publiek oonvergeteleke middege en aovende bezörg. En ’t mieste plezeer höbbe v’r altied zelf. V’r doen nog twie series vaan zeve veurstèllinge en daonao is ’t gedoon en weurt ’t tied veur get nuits. Nao 19 jaor is ’t good gewees. V’r mage gerös gruuts zien tot v’r ’t zoe lang höbbe volgehawwe!”, aldus Hortense Brounts, voorzitter van de Veldeke Krink Mestreech én Cabberèt-lid.

De zeven voorstellingen vinden plaats op: 19, 20, 21, 26, 27 (2x) en 28 januari in de sfeervolle Bonbonnière in het oude stadscentrum van Maastricht. Er zijn nog slechts enkele kaartjes beschikbaar voor de zo goed als uitverkochte voorstellingen. Op de website www.theateraanhetvrijthof.nl vindt u meer informatie.