Voorlezen op de basisschool in Swalmen

Vanwege de kinderboekenweek had basisschool De Octopus in Swalmen Riky Simons-Julicher gevraagd om in alle 13 groepen een kwartier te komen voorlezen in het Zjwaams (Swalmens). Daar kon natuurlijk niet nee tegen worden gezegd. Geweldig toch als een school zelf dat initiatief neemt.

De jongste kinderen kregen versjes te horen uit haar voorleeswoordenboekje voor peuters en kleuters, waarvan op 15 oktober de herdruk verschijnt, vanaf groep drie werd voorgelezen uit het vorig jaar uitgegeven ‘Verhäölkes in ós Limburgs plat’.

Voor groep 7 en 8 was er een zelfgeschreven versie van het verhaal van de Swalmer bruggenheilige Nepomucenus en een grappig verhaal uit het Roermondse boekje ‘Loester ins’. De illustraties bij al die verhalen en versjes op de achtergrond deden het ook goed.

Veel aandacht van de kinderen. En de meeste vingers gingen de lucht in toen er werd gevraagd wie er thuis plat of Zjwaams praat of dat kan verstaan. Zelfs een Syrisch kind durfde het aan om een versje in het dialect voor te lezen. Maar een antwoord in het dialect geven in deze schoolsituatie was voor sommige kinderen een brug te ver.

Riky had nog een werkblad gemaakt voor groep 4 t/m 6 met daarop een plaat van een boerderij met daarnaast een 25-tal woorden, waarvan de kinderen in de klas het bolletje mogen kleuren als een plaatje ervan op de tekening voorkomt. Groep 7 en 8 kreeg de teksten ook op papier om samen in de klas nog eens na te lezen.

Wat mooi dat het zo kan gaan op een Limburgse school. Dat mogen er best nog wat meer worden.