Wim Heijmans wint Sjiek Literatuurpries 2019

Op het tweede Festival Sjiek kreeg Wim Heijmans voor zijn boek D’r jank van de tsiet de Sjiek Literatuurprijs 2019. Het boek bevat verhalen en gedichten en beschrijven een jaar uit het leven van enkele mensen die ons allemaal heel erg bekend voorkomen. De jaarkrans wordt er in poëtische bewoordingen beschreven, evenals het ouder worden, doodgaan en de kleine pleziertjes van elke dag.

Wim Heijmans is net zeventig geworden. Hij schreef veel toneelteksten, liedteksten, gedichten en verhalen in zijn eigen Kerkraads en publiceerde eerder in 2004. Hij won twee keer de Veldeke Literatuurprijs. In zijn werkzaam leven was hij onderwijzer. Hij zal, als onderdeel van de prijs, ook langs een aantal middelbare scholen gaan om over zijn werk en zijn werkwijze te praten.

De jury, bestaande uit Jolien Linssen en Pierre Bakkes, was bijzonder gecharmeerd van de toon van het boek en de stijl waarin het geschreven is. Het juryrapport kunt u hier inzien. Met D’r jank van de tsiet realiseerde de St LiLiLi (Limburgse literaire lies) de tachtigste uitgave.

De andere genomineerden voor de prijs waren Annie Tummers-Huppertz voor haar gedichtenbundel Ing mangel zonnesjtroale, ook in het Kerkraads, en de thriller Mo van de uit Sittard afkomstige Lizette Colaris.

De Sjiek literatuurprijs wordt elk jaar uitgekeerd aan een Limburgse schrijver voor afwisselend een Nederlandstalig werk en een werk in het Limburgs. Verleden jaar won Frans Budé uit Maastricht de prijs voor zijn Nederlandstalige roman De Dagen.

Wilt u meer weten over auteur, boek of LiLiLi, belt aub met Uitgeverij TIC: 043-3262414 of kijk op de website van de uitgever.