Workshop Benny Lindelauf voor schrijvers Veldeke Verhaole Konkoer

De zes dialectschrijvers die bekroond zijn in het Veldeke Verhaole Konkoer 2015 werden door Veldeke in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan een workshop van auteur Benny Lindelauf. Een van de deelnemers, John Hertogh uit Sittard, schreef daarover het volgende verslag.

Workshop met Benny Lindelauf

Els Diederen uit Houthem-St.Gerlach met Druimtuin, Marleen Schmitz uit Oorsbeek  met Anne F., Har Sniekers uit Thorn met Absoute, John Hertogh uit Sittard met Alles is muigelik, Wim Kuipers uit Maastricht met Film ’t waeges en Koos Neijnens uit Weert met Vör ’t gevâl det, zijn door de jury van hett Veldeke Verhaole Konkour 2015 geselecteerd voor een workshop met de auteur Benny Lindelauf  én de publicatie van hun verhaal in een speciale bijlage van het Veldeke Jaarboek 2016. De workshop werd op twee zaterdagen gehouden in de bibliotheek van Roermond. NB: een paar weken later zou Benny op dezelfde plaats de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee van de stad Roermond ontvangen.

Wij werden allemaal welkom geheten, met koffie en thee, door Veldeke’s vice-coorzitter Lei Heijenrath. Benny had de zes inzendingen thuis goed bekeken en voorzien van zijn opmerkingen. Wij hadden elkaars verhalen ook gelezen en konden goed meedoen en meedenken. Iedereen las een stuk van zijn eigen verhaal zoor en Benny genoot van de diversiteit van de klanken; hij vergeleek het met een orkest (!) en gaf ons complimenten voor onze schrijfstijl en opbouw, waardoor hij meteen midden in de verhalen had gezeten.

Jammer dat onze verhalen al af waren en ook al bij de drukker lagen, anders hadden we zeker zijn tips meegenomen. We hebben daarom ook geen tweede, verbeterde versie geschreven. Benny had alles goed voorbereid en gaf ons fijne werkvormen. Hij liet ons een portretfoto uitkiezen met een persoonsdossier als huiswerk! Daarin schreven we hoe oud de persoon was, wat voor karaktereigenschappen hij of zij had, welke gewoontes, welke angsten, waar hij/zij het liefst woonde enz. Zo werd de hoofdpersoon tot leven gewekt.

Bij de tweede bijeenkomst kregen we de opdracht om de beschreven man of vrouw te vergelijken met een categorie uit een metaforen-lijst. Voorbeeld: als hij/zij speelgoed was, dan was hij/zij een…rood houten loopfietsje. En die metafoor werd dan gebruikt in een korte omschrijving. De mooiste combinaties werden bedacht. We lazen ook allemaal een door Benny aangeboden stukje voor over de geboorte, waarbij we moesten letten op de locatie, het weer, tijdstip en omstandigheden die beschreven werden. Om de eerste versie van het verhaal over de geboorte van onze man/vrouw te schrijven, maakten we een woordspin. Het begin van die geboorteverhalen werd voorgelezen en door ons besproken. De uitwerking van dat verhaal mochten we naar Benny opsturen en degene die dat gedaan hebben, kregen zijn schriftelijke feedback.

We hebben allemaal genoten. Benny nog het meest, denk ik. Hij kan niet alleen goed schrijven en les geven maar bovenal iemand inspireren. We hebben een hoop van hem geleerd. Het waren interessante, leerzame en gezellige middagen. Benny namens alle deelnemers nog eens: heel erg bedankt!

© John Hertogh, Sittard