Zarenswies-kalender 2023 Veldekekring “Um Mamelis”

“Weë mit keijelt mós mit ópzètse” (Na de lusten ook de lasten)

Een van de mooie zarenswies uit de nieuwe staande ZARENSWIES-KALENDER van Veldekekrink “Um Mamelis”. De kalender biedt 52 weken lang wekelijks een ZARENSWIES of een interessant WOAD uit de diverse dialecten in het Heuvelland. Het is de vierde kalender in successie, waarmee “Um Mamelis” inmiddels meer dan 200 ZARENSWIES en WÖAD weer onder de aandacht brengt. Veldeke beoogt hiermee onze dialecten weer opnieuw op te frissen met mooie taal, die bewaard moet blijven door deze ZARENSWIES en WÖAD weer in het dagelijkse spraakgebruik te gaan gebruiken. Behoud van onze dialecten begint van kinds af aan. Daarom levert Veldeke aan alle basisscholen en peuterspeelzalen in het Heuvelland de kalender (110) gratis en stimuleert daarmee het gebruik op school.

Plat zingen in de school

Veldekekrink “Um Mamelis” is een pilot gestart “PLAT ZÉNGE I J’N SJOEËL”. Jo Kern “vertaalde” een 4-tal liedjes die in de Peuterspeelzaal “Olleke Bolleke” in Vijlen dagelijks worden gezongen naar het Völser en Vielender plat: JODE MORJE (goede morgen), LOS ’T SJMACHE (smakelijk eten), ÓPRUME (we gaan opruimen) en ADIEË (tot ziens). De Peuterspeelzaal is er enthousiast mee aan de slag gegaan. Inmiddels is ook de basisschool geïnteresseerd en enkele “vertalingen” zijn al klaar.

Plat in het “Taalcafé”

Vanuit het “Taalcafé” van de bibliotheek in Vaals kwam het verzoek van de deelnemers (vooral immigranten) om iets meer te weten en te verstaan van het Vaalser dialect. Veldekekring “Um Mamelis” pakt dit op en gaat binnenkort met de eerste sessies aan de slag.