Zaterdag ‘Daag van de Modertaal’ bij L1 

In samenwerking met Veldeke Limburg besteedt L1 op zaterdag 20 februari aandacht aan de internationale ‘Dag van de Moedertaal’. Op 21 februari wordt over de hele wereld de dag van de moedertaal gevierd. De UNESCO stelt deze dag jaarlijks in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.

Veldeke Limburg voorzitter Christine van Basten-Boddin, tevens burgemeester van Beek, heeft al haar collega’s in Limburg gevraagd om een bijdrage te leveren. De burgemeesters én gouverneur Bovens houden een bondig en pakkend pleidooi voor hun ‘Modertaal’. Daarbij hoort telkens een dialectlied. 

Welke burgemeester laat de R graag rollen en in welke burgemeesterswoning schalt het plat Amsterdams regelmatig door de huiskamer. Kiest gouverneur Bovens voor een algemeen Limburgs liedje of kruipt zijn Maastrichtse bloed waar het niet gaan kan?

Deelnemende burgemeesters zijn Christine van Basten – Boddin – burgemeester van Beek, Richard de Boer –  burgemeester van Simpelveld, Theo Bovens – Gouverneur van Limburg, Jordy Clemens – Wethouder cultuur gemeente Heerlen, Mirjam Clermonts-Aretz – burgemeester van Meerssen, Petra Dassen –  burgemeester van Kerkrade, Jos Hessels – burgemeester van Echt-Susteren, Harry Leunessen – burgemeester van Vaals, Marion Leurs – burgemeester van Stein, Annemarie Penn-te Strake – burgemeester van Maastricht, Nicole Ramaekers-Rutjens – burgemeester van Gulpen-Wittem, Jan Schrijen – burgemeester van Valkenburg aan de Geul, Stef Strous – burgemeester van Maasgouw, Bob Vostermans – burgemeester van Beesel, Luc Winants – burgemeester van Venray en Désirée Schmalschläger – burgemeester van Leudal.

Luister op zaterdag 20 februari naar L1 radio. Daar hoor je elk uur één van ’s Limburgs burgemeesters en het bijbehorende lied. Ook in het dialectprogramma Plat-eweg komt een rijtje burgemeesters met hun verhaal aan bod. Op de social media-kanalen van L1 zijn de filmpjes te bewonderen.