Lidioom: Plezier voor lezers en schrijvers

Lidioom dus. Hoofdzaak zijn (de) bijzondere woorden. Zie eens: drei bein, drinkes, wientemper, sjoeverechtig, alik, achteropsjöt. Achtereenvolgens: drie benen (meervoud!), drank(waren), libel, huiverig, (ge)heel, laatste schutter van een zestal. Karakteristieke  woorden maar wat moeten we daarmee? Pochen? Helpen ze bij het Groot Limburgs Diktee? Concreet: wat wil ik met deze artikelen over het bijzondere van het Limburgs? 

Laat ik het zo zeggen: de pracht en kracht van het Limburgs laten zien, zodat de mensen weer plezier krijgen in hun moedertaal – die Lust am Text wordt dat wel genoemd. Plezier voor lezers, maar zeker voor auteurs bij het schrijven of zoeken naar woorden. Lidioom is dus de zoveelste schrijfcursus?

Nee en een beetje ja. Lidioom is te zien als een verzameling materiaal, voorzien van suggesties, ideeën en citaten die, eerlijk gezegd, vooral bedoeld zijn voor mensen die sprankelender, levendiger Limburgs willen schrijven; Limburgs dat je met plezier leest.  

Hiermee is Lidioom nog geen cursus ‘beter schrijven’, waarin je ‘alles over de plot’ leert, pittige dialogen verzinnen, en hoe je de lezers mee laat voelen met de opnieuw bedrogen poetsvrouw. Nee: de rubriek Lidioom vraagt aandacht voor prachtige taal, taal die je pakt, waar men verslaafd aan kan raken.

Taal, taal en woorden: niet WAT gezegd wordt maar HOE. Woordkunst. Schilderen met woorden hoor je soms. Zoek het  meesterwerk van de slaapkamer van Van Gogh in Arles op, loer dan  wat de meubelboulevard te bieden heeft en vraag je af: wie heeft de mooiste kamer? 

Het woord ‘mooi’ is gevallen. Daar heeft Lidioom weinig mee te maken. Je belandt dan al gauw in de poel van de esthetica of  schoonheidsleer. Wie die kamer van v. Gogh ziet, denkt (zo hoop ik) eerder aan gedichten dan aan gemeentelijke verordeningen. Niet aan de wachtkamer van de sociale dienst maar aan een  vakwerkboerderij waar de processie voorbij trekt, met bloemen, bruidjes en de harmonie van zeg-ik-niet die Mozart speelt.  

Reageren? Schrijf naar redactie@veldeke.net

 

 

Dit is de tweede aflevering van Lidioom. Als u de eerste aflevering wil teruglezen, klik dan hier.