Veldeke biedt ministerie en provincie gedicht in het Limburgs aan

Bij de ondertekening van het convenant tussen de regering en de provincie over de erkenning van het Limburgs als streektaal bood Veldeke Limburg voorzitter Christine van Basten aan de minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops en aan gedeputeerde van de provincie Limburg Ger Koopmans een gedicht in de Limburgse streektaal aan. Veldeke voorzitter Christine van Basten overhandigde aan beiden een ingelijst exemplaar.

Wim Kuipers schreef speciaal voor deze gelegenheid het gedicht ‘Oos Taal’. In aansprekende, herkenbare poëtische beelden schetst de dichter de kracht van onze Limburgse taal.

QR-codes naar 4 vertalingen

De tekst werd fraai ingelijst aangeboden met daarbij vijf QR-codes, die naast een verwijzing naar een ingesproken audio-opname door de dichter zelf ook een link bevatten naar vertalingen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Op deze manier kunnen anderstaligen ook kennisnemen van het gedicht en zien dat ons Limburgs dialect een volwaardige taal is.

Het gedicht beluisteren

U kunt het gedicht ‘Oos Taal’ hier bekijken. U kunt op deze website ook een audio-opname beluisteren van de dichter die zijn gedicht in het Limburgs voorleest. En de vertalingen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels kunt u hier ook bekijken door te klikken.

Veldeke Limburg hoopt dat het gedicht een plaats krijgt op zowel het ministerie in Den Haag als in het provinciehuis om zo de levendigheid van de Limburgse taal te benadrukken en duidelijk te maken dat onze taal een wezenlijke rol vervult in het leven van de Limburgse bevolking.

Wim Kuipers (Maasniel 1939) heeft als journalist gewerkt voor dagblad De Limburger. Ook in die functie maakte hij zich al sterk voor het gebruik van de Limburgse taal. Hij publiceerde diverse boeken en bundels over en in het Limburgs. Tegenwoordig beheert hij een online poëziedienst (Veldgewas) en schrijft hij wekelijks een column over het eigene van de Limburgse taal (Lidioom) op de website van Veldeke Limburg: www.veldeke.ne