Archief Lidioom

Lidioom is een rubriek van Wim Kuipers voor Veldeke. De naam is een samentrekking van Limburgs en idioom. Een rubriek over het aparte van de (geschreven) Limburgse taal. Het eigene van de Limburgse taal zit in een manier van woorden maken die het Nederlands niet heeft; denk aan woorden zoals drinkes , roukes en ’t befaamde doefes: duivenkot. Naast die eigenheid en opmerkelijke of prachtige woorden en uitdrukkingen zijn verder nog belangrijk: het gebruik van (die) woorden en de verschillen tussen woorden die sterk op elkaar lijken.

Eerste serie van 15 afleveringen

Afleveringen van Lidioom verschijnen wekelijks op donderdag op deze website en via Facebook en Twitter. De eerste serie van 15 afleveringen liep van september t/m december 2018. Daarin werd nader ingegaan op de betekenis en de doelstelling van Lidioom: het eigene van de Limburgse taal in vergelijking met het Algemeen Nederlands te laten zien. Bijzondere woorden en bijzondere woordconstructies komen daarbij aan de orde. Al deze afleveringen kunt u hier nog eens inzien.

Tweede serie van de rubriek Lidioom

De tweede serie van Lidioom is gestart op 17 januari 2019. In de tweede serie van de rubriek Lidioom komen weer tal van onderwerpen aan de orde die te maken hebben met de eigenheid van de Limburgse taal. Zo gaat het over de typisch Limburgse uitgang -sig van bijvoeglijke naamwoorden. Ook komen diverse benaming voor van groenten als spruitjes (kokhalsbolletjes) en gaan verschillende afleveringen over het verschil tussen plekken en plakken. Waarbij ook het typisch Limburgse gebruik van een woord als vlek gememoreerd wordt. U kunt al deze afleveringen hier nog eens teruglezen.

Derde serie van de rubriek Lidioom