Archief Jaarboeken

Archief Jaarboeken

Sinds jaar en dag geeft Veldeke Limburg elk jaar een Jaarboek uit, waarin allerlei bijdragen staan afgedrukt van zowel wetenschappelijke, historische als literaire aard. Hier kunt u de meeste recente edities daarvan downloaden.

 • Jaarboek Veldeke Limburg 2021
  Met o.a. De namen van vogels in de Limburgse dialecten, de meervoudsvorming in Limburgse dialecten, Limburgse voornamen, Limburgs in het onderwijs, over plat praten met kinderen, de vaktaal van mijnwerkers in de Limburgse mijnen, de stadprocessie van Roermond, Limburgs dialect op schrift.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2020
  Met o.a. De vaktaal van muzikanten oet de blaosmeziek, Hoe Limburgers over vrouwen praten, Limburgs leren voor volwassenen, de cramignon in historisch perspectief, Het gebruik van de aanvoegende wijs in dialecten van Zuid-Oost Limburg, de streesbestendigheid van het Mestreechs, Limburgse lessen voor basisschoolkinderen, taalpolitiek in Limburg, Limburgs als grensoverschrijdende taal.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2019
  Met o.a. De Roermondse poëzie van Jacques Graus, Limburgse woorden en gezegdes uit het Katholieke verleden, een vergelijking tussen de talen van Limburg en Kazachstan, Limburgse volksnamen voor planten en bloemen (deel 2), in memoriam Netty Engels-Geurts, Venlose etymologie en engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2018
  Met o.a. de Benrather Linie, de spreektaalnamen van planten en bloemen, een wandeling door het dialectlandschap van Vaals, de geletterdheid van Limburgse basisschoolleerlingen en vier varianten voor “jao” in het Montfoorts.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2017
  Met o.a. het dialect van Kerkrade, bakhuizen in Limburg, Sjenge, het Limburgs Corpus Dictionaire, de Veldeke Declamatiewedstrijd, een Limburgs accent hebben en 50 jaar Los Catostrofos.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2016
  Met o.a. De verkeerde spelling van unne, ut etc., de dialectenquête van Prof. Pieter Willems, over de kunst van het inmaken, Peul, pómpe en pöthuuskes in Zuid-Limburg en veel meer.
 • Jubileumboek Veldeke Limburg 1926-2016
  In 2015 is er geen Jaarboek verschenen maar in plaats daarvan een Jubileumboek waarin de 90-jarige geschiedenis van Veldeke als dialectvereniging bijzonder boeiend beschreven is. Het boek is nu voor de zeer schappelijke prijs van € 5,00 (exclusief verzendkosten) verkrijgbaar (kijk in de Winkel). Om u een indruk te geven van de inhoud kunt u hier het hoofdstuk over De-Start-van-Veldeke bekijken.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2014
  Met o.a. 10 Jaar Limburgse spelling – Hoe Limburgse kindjes leren “zingen” – Het tegelijk verwerven van een streektaal en het Nederlands – Veldeke Literatuur Pries en veel meer.
 • Jaarboek Veldeke Limburg 2013
  Met o.a.: Goed Nederlands met een Limburgse ondertoon – De herkenning en waardering van zes Limburgse “stadse dialecten – Hoe staat het Venloos er tegenwoordig voor? – de Jo Hansenprijs 2013 en veel meer.