Veldeke Kringencontactdag 2019 in Oud-Valkenburg

Op een heel zonnige laatste dag van augtustus, de 31ste, reisden bijna alle kringbesturen van Veldeke naar Oud-Valkenburg. In dat dorpje zou de jaarlijkse Kringencontacdag 2019 plaatsvinden. Allereerst werd begonnen met een kop koffie/the met een lekker stuk “lödderskesvla” in Hotel ’t Valkennest.

De wethouder van economie, toerisme en financiën van de gemeente Valkenburg aan de Geul, Claudia Bisschops, opende de dag met een pleidooi voor het Limburgs dialect. Ze beloofde zelfs dat ze 10 mensen bij elkaar zou verzamelen om een cursus dialect te komen volgen om fatsoenlijk te kunnen Facebooken in het plat. Haar toespraak kunt u hier nalezen.

Daarna werd de provinciale weg overgestoken voor een lezing in het St. Janskerkje, gegeven door historicus Henk Kwakkernaat uit Valkenburg. Hij legde aan de hand van beelden uit hoe de verhoudingen liggen en gelegen hebben van Oud-Valkenburg tot Valkenburg en waarom in Oud-Valkenburg twee kastelen dicht bij elkaar liggen.

Vervolgens bestond het programma uit een bezoek aan de kasteel-heemtuin en watermolen van Schaloen o.l.v IVN-Gids Jef Boosten. Verder werd ook kasteel Genhoes bezocht. In het kasteel werden we ontvangen door de bewoners: de kunstschilder Leendert van Dijk en zijn echtgenote Rita. Zij verzorgden een rondleiding door het gebouw, waarbij we tegelijk een groot aantal schilderijen van zijn hand konden bewonderen.

De middag werd besloten met een diner/buffet in Hotel Op de Beek in Schin op Geul. De volgende kringencontactdag vindt plaats in Roermond op 12 september 2020.

Els Lahey-Diederen

Een deel van de Veldeke Bestuurders op de brug voor Kasteel Genhoes