Veldgewas gaat door

Goed nieuws voor liefhebbers van de Limburgse taal. Veldgewas gaat verder. Binnenkort verschijnt aflevering 611, bijna vier maanden na de vorige. Even verduidelijken. Veldgewas is een onregelmatig online magazine met literatuur, vooral gedichten, in de Limburgse taal. Het bestaat vanaf januari 2011. Initiatiefnemer en samensteller is Wim Kuipers (82). Half augustus maakte hij waarschijnlijk een fout, met als gevolg dat de mailadressen van de ruim tweehonderd abonnees verdwenen zijn. Ze zijn misschien nog wel te achterhalen, zegt hij, maar daar wil hij niet op wachten.

Veldgewas moet verder. Ook omdat de reeks Platbook (zie daarvoor hier) verdwijnt. Dichters en schrijvers in het Limburgs hebben nu vrijwel geen mogelijkheid meer om hun werk te publiceren. Mede daarom verhuist Veldgewas naar de website van Veldeke. Daar prijken al honderden gedichten die sinds 2011 via Veldgewas gepubliceerd zijn. U kunt ze hier bekijken.

Nieuwe rubriek: Lienletjes

Maar dat is niet alles. Binnen Veldgewas verschijnt een nieuwe rubriek die de naam Lienletjes gekregen heeft. Een lienlat is (was?) in het dialect van Neel (Maasniel) een lat om keurig rechte lijntjes te trekken, een liniaal dus. Die Lienletjes hebben een tweeledig doel. Allereerst, en de naam zegt het al, bijdragen te leveren voor het onderwijs in de Limburgse taal. Niet schools maar voorlichtend, onthullend wellicht. Journalisten, tv-makers en presentatoren, ook leraren in de diaspora, weten bar weinig van wat (het) Limburgs nu precies is.

Kuipers wil verder het bijzondere en waardevolle van het Limburgs laten zien, ook als aansporing om in die taal te gaan (jongeren vooral) of blijven schrijven. Een alleen maar gesproken taal vervlakt en verdwijnt uiteindelijk.

Abonnement?

Net als voorheen kunt u zich nog altijd abonneren op Veldgewas. Dan krijgt u telkens wanneer een nieuw aflevering van het magazine verschijnt een mailtje toegestuurd met een link naar de website. Oud-abonnees die niet willen wachten totdat  het verloren gegane adresbestand eventueel weer wordt teruggevonden, worden opgeroepen zich opnieuw op te geven. Abonneren kan door een mailtje te sturen naar redactie@veldeke.net onder vermelding “Abonnement Veldgewas”.