Evenementen

Oktober 2014
WkMaDiWoDoVrZaZo
40 12345
41 6789101112
42 13141516171819
43 20212223242526
44 2728293031

Extra's

Veldeke kids logo twitter veldeke kids facebook veldeke kids Iedere minuut van elke dag Limburgse muziek? Klik hier op Plat-eweg van L1

 

De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI Cultuurfabriek. Muziek, cabaret, film en vooral auteurs uit de hele provincie maken hun opwachting op een van de vijf podia, die die dag de honderden bezoekers gratis ter beschikking staan. Maar zoals bij alles waar gratis bij staat. Vol is vol.

 

In de theaterzaal staat cabaret geprogrammeerd. Erik Fikken uit Weert, Roger Lataster uit Kerkrade, De Knöppele uit Stein en Paul van Loo en Ivo Rosbeek uit Landgraaf/Heerlen brengen de mensen met hun beslommeringen, observaties en grappen vooral aan het denken en lachen.

 

Vorig jaar was er een geheel vrouwelijke invulling bij de singer/songwriters in de foyer. Het trio Maud Wilms, Linda Zijlmans en Dyanne Sleijpen heeft zich hier gevonden. Dat lukt dit jaar niet. Maar met Linda Koolen uit Susteren, Willeke Simons uit Posterholt én Joyce van den Ham  uit Belfeld is misschien ook wel weer de basis gelegd voor een succesvol trio in de toekomst. De dames hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat ze stemmen én liedjes hebben om rekening mee te houden. Limbo Project uit Roggel is een van de combinaties die met name productioneel gereed staan andere artiesten een duwtje in de rug te geven. Maar zelf hebben ze ook een boeiend repertoire. Joss Mennen uit Weert is bekend van Zinatra, de hardrockband uit de jaren ’80. Maar sinds enkele jaren heeft hij zich op Limburgstalige muziek toegelegd en een geheel eigen geluid gecreëerd.

Joss komt met zijn band de LiLiLi-daag afsluiten.

  

Limburgstalige literatuur. Daar is het de LiLiLi-daag eigenlijk om te doen. Nog steeds zijn er auteurs in allerlei varianten van de streektaal bezig een geheel eigen vorm van literatuur te maken. Vaak humoristisch, vaak plaatsgebonden, maar steeds vaker weten de schrijvers hun teksten zo te vormen dat er eigenlijk door heel Limburg een podium voor zou moeten zijn. De LiLiLi-daag biedt dat podium. John Hertogh uit Sittard, Ingrid Schouten-Minten uit Roermond, Helma Cremers uit Venlo, Lizette Colaris uit Sittard, Jan Janssen uit Maastricht, Loek van de Weijer uit Kerkrade, Roel Peijs uit Maastricht én Annie van Gansewinkel uit Weert, de laatste Veldekeprieswinnares, vormen de kern van de woordkunst. Het programma daar krijgt muzikale intermezzo’s van Ron Verkoulen uit Swalmen, Bert van den Bergh uit Venlo en Baltus&Co uit Nuth.

  

Stonden vorig jaar nog documentaires op het filmprogramma, dit jaar is een film van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers twee keer te zien. Hemel & Aerd is een geheel in het Limburgs opgenomen drama over opgroeien in Limburg in de jaren ’70 van de vorige eeuw en heeft topacteurs als Huub Stapel en Lies Visschedijk op de rol staan. 

 

Het kinderprogramma wordt verzorg door Job Griffijn die twee keer een workshop theater zal geven voor kinderen.

 

De LiLiLi bevordert het schrijven in het dialect. Dit jaar schreef Colla Bemelmans het openingsgedicht dat in allerlei Limburgse varianten te lezen zal zijn.

 

Nieuw in de opzet van de LiLiLi-daag is dat er Nederlandstalige Limburgse auteurs uit hun recent verschenen boeken zullen voordragen/voorlezen. Paul Sterk, Jos Bours, Hans Kanters, Henk Smeijsters, Henry de Hoon, Mik Hamers en John Bovendeert. 

 

Vóór aanvang van de LiLiLi-daag zal een groep geïnteresseerden onder leiding van Veldgewas-initiator Wim Kuipers gedichten lezend en vertellend vanaf station Roermond naar de ECI Cultuurfabriek wandelen om daar precies voor aanvang van de LiLiLi te arriveren. Dit is het enige programma-onderdeel waarvoor belangstellenden zich dienen in te schrijven via paul@uitgeverijtic.nl.

 

De LiLiLi-daag zal via flyers, posters, radio-commercials en tv-commercials worden gepromoot. Zie hier de film van TVL: http://www.tvl.nl/nl/video-extern/comm_lilili-daagv1/ 

 

Mocht u nog vragen hebben over het programma of de afzonderlijke artiesten, neem dan contact op met Uitgeverij TIC: 043-3262414 of kijk op www.lililidaag.nl.

 

 

 

De LiLiLi-daag wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Gemeente Roermond en Stichting Frederik Edmond Brand.

 


Actueel nieuws