Evenementen

Augustus 2015
WkMaDiWoDoVrZaZo
31 12
32 3456789
33 10111213141516
34 17181920212223
35 24252627282930
36 31

Extra's

Veldeke kids logo twitter veldeke kids facebook veldeke kids Iedere minuut van elke dag Limburgse muziek? Klik hier op Plat-eweg van L1

 

VOORAANKONDIGING

Inspiratiebijeenkomst op donderdag 19 november 2015 van

13.00-17.30 uur

 

  

Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.

In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.

 

Programma

Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ’Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen.

Het volledige programma ontvangt u na de zomervakantie en is dan ook te vinden op www.cubiss.nl.  

 

Door wie?

Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ’Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht. 

 

Voor wie?

Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc. 

 

Interesse?

Schrijf dan nu alvast in via Vooraankondiging inspiratiebijeenkomst 19 november via http://www.cubiss.nl/inschrijfformulier-taalkunstenaars-de-dop

 

Locatie: Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard. 

 

Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.

Graag tot 19 november!

 

 

 

 


Actueel nieuws